"Van'da konut satış ve kira fiyatları düşüyor!"

TAKİP ET

Bakan Şimşek'in konutlardaki kira artış hızının gerilemeye başladığını açıklamasının ardından Van'da da gözler konut piyasasına çevrildi. Emlakçılar Odası Başkanı Özdek, Van'da da kira ve konut satış fiyatlarında düşüş yaşanacağını söyledi.

Yapılan son düzenlemelerle beraber Türkiye genelinde konut fiyatlarında yüzde 15’lik bir gerilemenin olduğunu belirten Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek, “Van’da konut satın alma ve kiralama fiyatlarında yüzde 20’lik bir düşüş bekliyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerimiz konut arzını artırdı, özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı. Deprem konutlarının tamamlanması, kentsel dönüşüm ve afet riskini azaltmaya yönelik çalışmalarımızın hız kazanmasıyla 2024’te konut arzı daha da artacak. Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte” demişti.

Bakan Şimşek’in bu açıklamasını değerlendiren Başkan Özdek, “Emlakçılar olarak konut ve kira fiyatlarının düşmesi taraftarıyız. Çünkü insanlar gerçekten de bir darboğazdan geçiyor. Geçim, barınma sorunu yaşayan vatandaşlarımız kendi hayatlarını idame ettiremiyorlar. Konut fiyatlarının gerek kiralama gerekse de satın alma anlamında düşmesini ben kamuoyu adına çok olumlu karşılıyorum. Türkiye genelinde yüzde 15’lik bir gerileme söz konusu. Umut ediyorum Van’da da yüzde 20’ye kadar bu düşüş olacak. Van’da alım satımlarda bir durgunluk söz konusu bu da gerilemeye yol açacak.” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA KİRA FİYATLARININ BU KADAR YÜKSEK OLMASI İNSANLARA ÇOK BÜYÜK SIKINTI YAŞATIYOR

Van’ın 81 il içerisinde en fakir il olduğunu anımsatan Özdek, “81 il içerisinde Van en gerilerde, bu tablo bizi çok üzüyor. Van’da istihdam olmadığını, ilerleme olmadığını, gerçek anlamda bir büyüme olmadığını ve işsizliğin hat safhada olduğunu görmekteyiz. Bu kadar genç nüfusun işsiz kalması üzüntü verici. Bu kadar işsizliğin fazla ve ekonominin kötü olmasının yanı sıra Van’da kira fiyatlarının da bu kadar yüksek olması insanlara çok büyük sıkıntı yaşatıyor. Bu nedenle kiraların da acil olarak aşağı çekilmesi lazım. Acil eylem planlarıyla konut yetersizliği giderilmeli.” diye konuştu.

 

“FAİZ, MADDİ VE MANEVİ BUNALIMLARA NEDEN OLMUŞTUR”

Bankaların yüksek faiz vermesi nedeniyle insanların üretimden uzaklaştığını vurgulayan Başkan Orhan Özdek, “Türkiye’de şuanda faiz sistemi oluştu. Bir kişi bir milyon TL’yi bankaya yatırdığı zaman 40-45 bin aralığında bir faiz alabiliyor. Bu yüksek bir rakamdır ama bizim kimseye tavsiye etmediğimiz bir konudur. İnsanların birçoğu gidip parasını faize yatırıyor ve faizle beslenmeye çalışıyor. Bu da huzursuzluklara neden olacak, toplumda üretimsizliğe neden olacak. Bu topluma hiçbir zaman refah katmayacak. İnsanların daha çok meşru yollara yönelmeleri, doğru işlerle hareket etmeleri gerekir. Herkes kredi kartıyla yaşamak durumuna geldi. Bir kredi kartının borcunu diğer kredi kartıyla ödüyor. Bu hezeyandır, bu kabul edilemez. İnsanlarımızın gerçek anlamda faizden uzak durması lazım. Hiç kimseye faizi tavsiye etmiyoruz. Faiz her konuda topluma zarar verir. Faizle hiçbir toplum kalkınmamıştır. Faizle bütün toplumlar yok olmuşlardır, hep geriye gitmişlerdir. Faiz, maddi ve manevi bunalımlara neden olmuştur. Onun için faiz sistemini kesinlikle kabul etmiyoruz, reddediyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Van Haber - Van Haberleri - Van Haberr

Van haber